Груша Марія зимовий сорт. Відрізняється винятковою скороплідністю, високою, стабільною врожайністю, зимостійкістю, стійкістю до грибкових хвороб і "термічного опіку" листя, високими смаковими якостями плодів та їх лежкістю. Цвіте в пізні терміни, має порівняно високу самоплідність. Квітки досить стійкі до весняних заморозків.
Плоди великі, одномірні, середньою масою 250 г, максимальною - 450 г, грушоподібної форми, жовтувато-зелені з яскравим червоно-кармінним рум'янцем на сонячному боці плода. М'якуш кремовий, соковитий, тане, маслянистий, відмінного кислувато-солодкого смаку (4,7 - 5,0 бала).
Знімна зрілість плодів настає у середині жовтня. У разі без штучного охолодження зберігаються до лютого, у холодильнику (+1,+2) плоди добре зберігаються до травня.
Дерево слаборосле, утворює компактну крону. Плодоносить на КІЛЬЧАТКАХ та однорічних перегонах. Має великий інтерес для інтенсивного промислового та аматорського садівництва, допустимі загущені посадки дерев.
Серед зимових сортів МАРІЯ є лідером урожайності, найпопулярнішим сортом у садівників.